Het Cultureel Centrum Zuidhorn biedt kunstenaars letterlijk en figuurlijk de ruimte om hun creaties tentoon te stellen. Hier, in Zuidhorn, neemt kunst vele vormen aan. We hebben exposities van doorgewinterde kunstenaars, maar ook van studenten van de kunstacademie of amateur kunstenaars.

Vrij toegankelijk

De exposities zijn vrij toegankelijk. We vinden het belangrijk dat iedereen in Zuidhorn en omstreken kan genieten van kunst en cultuur. Bovendien krijgen kunstenaars de mogelijkheid om hun werken door het gehele pand tentoon te stellen. Dat geeft bezoekers de mogelijkheid om niet alleen de bijzondere kunstwerken, maar ook het Cultureel Centrum te ontdekken.

Kunstcommissie

Onze kunstcommissie selecteert exposities. Ben jij een (beginnend) kunstenaar en wil je jouw werk exposeren in ons prachtige pand? Neem dan contact op met onze kunstcommissie.

Expositiekalender


Henny Schuur: ‘Schilderen geeft rust en voldoening’

Vanaf 7 januari 2024 is er een nieuwe expositie in het Cultureel Centrum Zuidhorn met de kleurrijke schilderijen van Henny Schuur (Haren 1953).

Henny groeide op in haar geboorteplaats Haren en kwam na de middelbare school te werken bij een grote bank in diezelfde plaats. Het werken bij de bank boeide haar vooral, omdat ze veel met de klanten in aanraking kwam. ‘Die contacten leerden mij naar mensen te kijken en te ontdekken hoe verschillend en vooral hoe interessant mensen zijn.’ Nu is Henny met pensioen, maar haar fascinatie voor mensen is altijd gebleven. Bijna drie jaar geleden kwam daar een nieuwe fascinatie bij- Een workshop schilderen ter gelegenheid van de verjaardag van een vriendin inspireerde haar zo enorm dat ze zich met ziel en zaligheid op het schilderen stortte. Ze ontdekte hoe emotie en schilderen hand in hand gaan en hoe haar nieuwe passie haar leven verrijkte. ´Het schilderen geeft mij rust en voldoening,’ aldus Henny.

Thuis duurde het niet lang of ze creëerde daar haar eigen plek om te schilderen. De robuuste eetkamertafel met van alle kanten ruim licht werd de plek waar haar ideeën omgezet worden in haar karakteristieke, kleurige schilderijen. In de zomer geeft het overkapte hoekje achter in de diepe tuin de inspiratie.

Even later vond haar creativiteit nog een nieuwe uitlaatklep. Via het vrijwilligerswerk van haar man in de Dilgt (een woonzorglocatie en revalidatiecentrum in Haren) hoorde ze dat men vrijwilligers zocht voor het begeleiden van activiteiten. Sindsdien helpt Henny een groepje van ongeveer zes cliënten van de Dilgt met schilderen als creatieve ontspanning. Zo ontdekte ze ook hoe therapeutisch schilderen kan zijn.

De manier waarop ze bij haar werk op de bank naar mensen keek, gebruikt ze nu om naar haar omgeving te kijken, naar motieven en taferelen. De horizon van haar interesse is breed, maar tijdens het schilderen merkte ze dat er toch onderwerpen zijn die haar beter liggen dan andere. Ze schildert vooral graag mensen, de natuur en stillevens. Kleur en vorm zijn belangrijk. Schilderen is voor haar ontspannen, therapeutisch en vooral een manier van communiceren. Haar schilderijen vertellen in compositie, vorm en kleur stuk voor stuk een verhaal waar de kijker een eigen invulling en emotie aan kan geven.

Al schilderend kwam ze er ook achter dat ze behoefte heeft om meer te weten te komen over hoe ze haar schilderijen nog sprekender kan maken. Haar zoektocht bracht haar in contact met een professionele schilder die al veel langer bezig is. Hierdoor is Henny erachter gekomen hoe ze haar schilderijen bijvoorbeeld nog sprekender kan maken en er meer diepte in kan suggereren. Op haar eerste expositie in het Cultureel Centrum Zuidhorn laat Henny haar brede interesse zien in motieven en onderwerpen.

Wanneer?
De expositie is te bezichtigen van 6 januari 2024 tot 16 maart 2024 en is gratis te bezoeken van maandag tot en met donderdag van 10 tot 17.30 uur, vrijdag van 10 tot 20 uur en zaterdag van 10 tot 14 uur.

Waar?
Cultureel Centrum Zuidhorn aan de Jellemaweg 3 in Zuidhorn.