Het Cultureel Centrum Zuidhorn biedt kunstenaars letterlijk en figuurlijk de ruimte om hun creaties tentoon te stellen. Hier, in Zuidhorn, neemt kunst vele vormen aan. We hebben exposities van doorgewinterde kunstenaars, maar ook van studenten van de kunstacademie of amateur kunstenaars.

Vrij toegankelijk

De exposities zijn vrij toegankelijk. We vinden het belangrijk dat iedereen in Zuidhorn en omstreken kan genieten van kunst en cultuur. Bovendien krijgen kunstenaars de mogelijkheid om hun werken door het gehele pand tentoon te stellen. Dat geeft bezoekers de mogelijkheid om niet alleen de bijzondere kunstwerken, maar ook het Cultureel Centrum te ontdekken.

Kunstcommissie

Onze kunstcommissie selecteert exposities. Ben jij een (beginnend) kunstenaar en wil je jouw werk exposeren in ons prachtige pand? Neem dan contact op met onze kunstcommissie.

Expositiekalender


Expositie in Cultureel Centrum Zuidhorn: Tekenen met Gevoel

Bert Engelsman (jurist van beroep) had als kind al een creatieve aanleg en was goed met zijn handen. Hij knutselde en maakte regelmatig dingen van hout, zoals (boom)hutten, een kruisboog, een naaikist. Daarbij kon hij gebruik maken van wat hij had geleerd van zijn vader over houtbewerking, materialen en het gebruik van gereedschap.

De creativiteit verdween nooit helemaal, maar raakte wel jarenlang naar de achtergrond door studie, baan en gezinsleven, totdat hij in 2007 begon met een cursus meubelontwerpen. Hierin bleek hij zijn creativiteit helemaal kwijt te kunnen en hij ging hier jarenlang volledig in op, zich daarbij ook verdiepend in design en designgeschiedenis. Zijn doel was altijd iets origineels te ontwerpen dat ook een gebruiksfunctie heeft, zoals een kast, stoel of lamp.

Kenmerkend voor zijn ontwerpen zijn een sterk gevoel voor vorm en verhouding en de drang naar precisie. Dankzij zijn gevoel voor perfectie kreeg multiplex strak gebogen vormen en vervaardigde hij scharnieren van hout in plaats gebruik te maken van standaard scharnieren van metaal.

In 2016 mondde de passie voor meubelontwerp uit in de expositie “Vorm en Eenvoud.” Daarna volgden nog enkele exposities, onder meer op Open Monumentendag. In 2017 won hij de eerste prijs in de duurzame ontwerpprijsvraag, “Haal meer uit je afval” met een tafel gemaakt van honderden gebruikte melkpakken.

Ontdekking van het tekenen
In 2018 stopte het ontwerpen als gevolg van een burn-out. Maar hier kwam gelukkig al snel iets anders voor in de plaats, want tijdens de behandeling van de burn-out-klachten ontdekte hij voor het eerst de kracht van tekenen. Dit bleek een goede manier om rechtstreeks en intuïtief gevoelens en gedachten te uiten en te verwerken in beelden, in plaats van ze onder woorden te brengen. Dit werkte het beste in snelle abstracte tekeningen, omdat je dan minder nadenkt, maar gewoon los kunt gaan. Het was steeds weer heel bijzonder om het resultaat te zien van iets wat hij van te voren niet had kunnen bedenken.

Een abstracte tekening begint vaak met een gevoel of een vaag beeld, en resulteert in een concrete vorm die op dat moment pas echt ontstaat. Vaak wordt eerst na afloop de betekenis van een tekening duidelijk. Snel en intuïtief schetsen gaf hem de vrijheid om in korte tijd iets uit te beelden wat diep uit hemzelf kwam. En zo verscheen er onverwacht een nieuwe dimensie in zijn beeldende werk.

Bert Engelsman tekent schilderij met krijt

Na 2018 heeft Bert meerdere tekencursussen gevolgd en en ook nog tal van andere cursussen om zijn creativiteit te ontplooien zoals zeefdrukken, zelf papier maken van planten, portret-boetseren en keramische vormgeving.

Waar en wanneer?
De expositie “Tekenen met Gevoel” laat abstracte en figuratieve tekeningen zien. Bij  de abstracte werken is het gevoel allesbepalend en bij de figuratieve tekeningen bepaalt het gevoel vaak de sfeer van de tekening.

De tentoonstelling met tekeningen van Bert Engelsman vindt plaats in het Cultureel Centrum Zuidhorn aan de Jellemaweg 3 in Zuidhorn. Hij loopt van 26 mei tot 13 juli 2024 en is gratis te bezoeken van maandag tot en met donderdag van 10 tot 17.30 uur, vrijdag van 10 tot 20 uur en zaterdag van 10 tot 14 uur.

Het Cultureel Centrum Zuidhorn biedt schilders, tekenaars en fotografen een gratis podium om hun werk te laten zien.

Foto gemaakt door: Het Atelier